Keten tohumu sağlığa çok fazla faydası olan ve yaygın tüketilen bir besindir. B, E vitaminlerinin yanında keten tohumunun içinde potasyum, demir, magnezyum ve yüksek oranda lif bulunur. Sağlığa faydaları çok eski çağlardan bu yana bilinen bu yiyeceğin farklı şekillerde tüketilmesi mümkündür. Keten tohumundan maksimum fayda sağlamak isteyen kişiler keten tohumu nasıl tüketilir konusunda araştırma yapmaktadır.
Keten tohumu antioksidan özelliği ile hücreleri yeniler. Meme kanseri riskini azaltır ve kan şekerini düşürür. Beslenme uzmanları tarafından her gün tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar arasında yer alır. Protein açısından zengin ve besleyicidir. Bu özelliği ile protein açısından zengin bir beslenme programı hazırlanırken tercih edilir.
Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?
Sağlığa faydaları uzun zamandır bilenen keten tohumu tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta taze olarak tüketilmesi gerektiğidir. Taze olarak alacağınız keten tohumunu şu şekillerde kullanabilirsiniz:
- Tohum olarak: Yoğurt, salata gibi yiyeceklerin içine tohum olarak katarak tüketilebilir. Bunun yanında tohum olarak tüketildiği sırada öğütülmesi zor olabilir ve şişkinlik yapabilir.
- Öğütülmüş olarak: Keten tohumunu öğütülmüş formda alarak çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Öğütülmesi ile birlikte içindeki antioksidan maddeler daha fazla etkili olur.
- Yağ şeklinde: Keten tohumu yağı da çıkarılabilir ve bu şekilde de satışı yapılır. Keten tohumu yağını günlük beslenmenizde salatalarda, yiyeceklerin üzerine ilave ederek kullanabilirsiniz. Bunun yanında ısıya dayanıklılığı düşük olduğundan fazla ısıya maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Keten Tohumu Faydaları
İnsanların sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlayan pek çok bitki ve tohum bulunur. Bunlar arasında yer alan keten tohumu faydaları ile öne çıkar. Günlük beslenme rutininde keten tohumu olan kişilerin pek çok hastalıklara yakalanma riski azalır. Ayrıca antioksidan etkisi ile yaşlanmayı geciktirir. Yapılan araştırmalar ile keten tohumunun insan sağlığına şu faydaları olduğu görülmüştür:
- Kan şekerini dengeler ve diyet yapan kişilerin ani kan şekeri düşmeleri ile karşılaşmasını önler
- Yüksek oranda lif içeren keten tohumu uzun süre tokluk hissi verir
- Meme kanseri riskini azaltır
- Kemik ve sinirlerin sağlığına katkı sağlar
- Kötü kolesterolün düşmesine katkı sağlar
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak sorunlarının iyileşmesine destek olur
- İltihap iyileştirici etkisi ile sivilce ve aknelere karşı yararlıdır
Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmelidir?
Keten tohumu ne kadar tüketilmelidir sorusuna kişinin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle günde 1-2 yemek kaşığı şeklinde cevap verilebilir. En fazla tercih edilen tüketim şekli öğütülmüş formudur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken öğütülmüş formunun kısa sürede bozulabileceğidir. Siz de tüketmeden önce öğüterek maksimum faydasını görebilirsiniz.
Serin ve kuru bir yerde nemli bölgelerde buzdolabında saklayarak keten tohumunu yemeklerinizde, salatalarınızda, yoğurda katarak tüketebilirsiniz. Sağlığınıza önemli faydalar sunmanın yanında yiyeceklerinize katacağı lezzet ile de beslenme programınızda keten tohumuna yer verebilirsiniz.